maandag 11 juni 2012

Feest!


De zwarte flobberbroek trek ik over mijn spijkerbroek heen. Kunnen die schoenen? Ach, waarom niet? Bruin nepleer. Niet echt uit die tijd, natuurlijk, maar ook niet detonerend. Over mijn T-shirt trek ik een purperen vest aan. En nu de finishing touch. Een heus maliënkolder. En een helm. Lastig. Met deze helm kan ik geen bril dragen. Dan maar niet. In die tijd droegen de mensen toch zeker ook geen brillen? Ik zal er niet alleen uitzien maar ook kijken als een middeleeuwer. Met mijn hoofd een beetje achterover gebogen vanwege de iets te grote helm stap ik de huiskamer binnen. Er klinken enthousiaste kreetjes van mijn vrouw en mijn schoonzus. Mijn nichtje van drie kijkt zelfs een beetje angstig naar me op. Ja, ik ben helemaal klaar voor mijn eerste middeleeuwse feest.

Wat heeft Spanje toch met de middeleeuwen? Het barst er van de middeleeuwse feesten, diners en markten. Natuurlijk is het zo dat de oude kernen van de Spaanse dorpen en steden zich er uitstekend voor lenen om een middeleeuws sfeertje te creëren. Romaanse kerken, kloosters, kleine doorgangetjes. Het geluid van stemmen en voetstappen echoot altijd zo heerlijk rustgevend in de smalle straten. Voor de hippies die her en der in de bergen de verlaten dorpen hebben herbevolkt vormen de middeleeuwse festijnen een goede gelegenheid voor bijverdiensten en maatschappelijke erkenning. Zij zijn vaak de acrobaten, troubadours, blokfluitspelers, vuurvreters en verkopers van sieraden van natuursteen.

Tot nu toe heb ik het middeleeuwse gebeuren aan mij voorbij weten laten gaan. Eén keer waren we van plan om naar een middeleeuws diner in het in El Bierzo gelegen klooster Santa María de Carracedo te gaan. Daartoe togen wij naar een kledingzaak. De vraag of zij over middeleeuwse kleding beschikte wekte geen bevreemding. Daar moet je in Amsterdam eens mee aankomen. Volgens mijn lieve vrouw Ana zou ik als monnik moeten gaan, tja, ik weet ook niet precies wat zij daarmee wilde zeggen. Tot mijn opluchting bleek een monnikenpak niet beschikbaar te zijn, wel een pak van een troubadour, maar zo´n nauwe mallot stond me eigenlijk helemaal niet, en dus besloten we, vooral op mijn aandringen, gewoon naar een restaurant in het centrum van Ponferrada te gaan. Toen we een keer hier in het mooie bergdorp Espinoso de Compludo waren, nodigde de eigenaar van het restaurant La Taberna ons ook uit voor zijn maandelijkse middeleeuwse maaltijden. ‘Lekker met je handen eten,’ zei hij met een glinstering in zijn ogen. Want dat is één van de attracties van middeleeuws eten. Maar eigenlijk gebruik ik heel vaak mijn handen bij het eten. Dus ook deze aanbieding lieten we aan ons voorbij gaan en bezochten we het restaurant een keer op een zaterdag voorafgegaan door een lichte wandeling in de voorjaarszon. Tijdens La Noche de los Templarios is heel het oude centrum van Ponferrada veranderd in een middeleeuwse stad. Iedereen draagt de witte kappen en kleden die met de tempelierorde geassocieerd worden. Maar ook hieraan wist ik mij tot nu toe te onttrekken. Een witte kap op mijn hoofd, dat nooit!

Maar hier in het gehucht Carpio Bernardo moet ik er toch echt aan geloven. Het feest is namelijk mede georganiseerd door mijn schoonzus en zwager. En dus loop ik samen met mijn schone middeleeuwse jonkvrouw in de richting van het terrein waarvandaan de middeleeuwse muziek klinkt. Er worden boogschutterwedstrijden gehouden. En na een middeleeuws drankje merk ik dat ik langzaamaan groei in mijn rol van bijziende ridder.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten